Kendo

Japans zwaardvechten

Kendo (剣道), letterlijk “de weg van het zwaard”, waarbij ‘ken’ ‘zwaard’ betekend en ‘do’ ‘weg / de weg van’, is een Japanse zwaardvechtkunst. Met deze Budo als oorsprong is WaShinKan in Tilburg opgericht. Kendo vindt zijn oorsprong in de samoeraitraditie van het feodale Japan, en is al bijna 500 jaar oud. Het lijkt wat dat betreft qua oorsprong erg op de aanverwante Budodiscipline Iaido. Kortweg gezegd komt het moderne Kendo (De weg van het zwaard) voort uit het traditionele Kenjutsu (Zwaard technieken).

Bij de eerste kennismaking valt vooral de beschermende uitrusting, en het luide geschreeuw op. Kendo is een krijgskunst met 4 basis technieken; elke aanval is er op gericht de tegenstander met één slag uit te schakelen. De felle aanvalskreten (Kiai) en de luide klappen van de bamboezwaarden (Shinai) op de beschermende pantsers (Bogu) zorgen voor een imponerende geheel.

Het concept van Kendo is de afgelopen decennia zo goed als onveranderd gebleven en zo ook de tradities welke van oudsher aanwezig zijn in Budo. Kendo is echter steeds in ontwikkeling en hetzelfde kan gezegd worden over beoefenaars, dit is dan ook het concept van Kendo ‘Het menselijk karakter disciplineren door de toepassing van de principes van het zwaard’. Het vergt naast snelheid ook perfecte timing, goede techniek en een groot uithoudingsvermogen waarbij etiquette nog steeds een zéér belangrijke rol spelen ongeacht niveau of leeftijd.

Kendo is niet alleen erg fysiek maar ook mentaal uitdagend. Zoals de naam van onze club in Tilburg, WaShinKan, ook al doet vermoeden, trainen we niet alleen om er zelf beter van te worden: We streven ernaar om alle leden van de club naar een hoger niveau te tillen. Echte individuen bestaan er dus niet in Budo. We trainen als een groep, en de groep is zo sterk als haar zwakste schakel. Dit houd echter niet in dat we nieuwe leden niet accepteren, maar dat we met deze gedachte zo snel mogelijk nieuwe kendoka naar een sterker niveau willen brengen!

Heb je interesse om te komen kijken bij WaShinKan Tilburg (check de trainingstijden en -locaties) of je zelfs in te schrijven voor een beginnerscursus?