Kendo Tilburg
  • Kendo Iaido Kyudo WaShinKan Tilburg
  • Kendo Iaido Kyudo WaShinKan Tilburg
  • Kendo, Iaido en Kyudo. WaShinKan in Tilburg
  • Kendo Iaido Kyudo WaShinKan Tilburg

Kendo

Kendo (剣道) is een Japanse zwaardvechtkunst en met deze budo als oorsprong is WaShinKan in Tilburg opgericht. Kendo is in de 16e eeuw ontwikkeld en vindt zijn oorsprong in de samoeraitraditie van het feodale Japan. Het gelijkt daarin met de aanverwante Budodiscipline Iaido. Kortweg gezegd komt het moderne kendo voort uit het traditionele kenjutsu.

Bij de eerste kennismaking valt vooral de beschermende uitrusting op. Even tasten de tegenstanders elkaars verdediging af; dan volgt een aanval die erop gericht is de tegenstander met één slag uit te schakelen. De felle aanvalskreten (Kiai) en de luide klappen van de bamboezwaarden (shinai) op de beschermende pantsers (bogu) zorgen voor een imponerende begeleiding.

Het concept van Kendo is de afgelopen decennia zo goed als onveranderd gebleven en zo ook de tradities welke van oudsher aanwezig zijn in Budo. Kendo is echter steeds in ontwikkeling en hetzelfde kan gezegd worden over beoefenaars, dit is dan ook het concept van Kendo ‘Het menselijk karakter disciplineren door de toepassing van de principes van het zwaard’. Het vergt naast snelheid ook perfecte timing, goede techniek en een groot uithoudingsvermogen waarbij etiquette nog steeds een zeer belangrijke rol spelen.

Kendo niet alleen fysiek maar ook mentaal uitdagend. Zoals de naam van onze club in Tilburg, WaShinKan, ook al doet vermoeden trainen we niet alleen om er zelf beter van te worden, maar streven we naar het naar een hoger niveau tillen van alle leden in de club. Echte individuen bestaan er dus niet in Budo. We trainen als een groep, en de groep is zo sterk als haar zwakste schakel. Dit houd echter niet in dat we nieuwe leden niet accepteren, integendeel! We proberen met deze gedachte zo snel mogelijk nieuwe kendoka naar een sterker niveau te brengen!

Heb je interesse om te komen kijken bij WaShinKan Tilburg (check de trainings-tijden en locaties) of je zelfs in te schrijven voor een beginnerscursus?