De Dojo

WaShinKan

De Dojonaam, WaShinKan, is bedacht en gegeven door Kazuhisa Kaneda (金田和久 – Iaido, Kyoshi 8e Dan) en betekent, vertaald naar het Nederlands:

”Plaats waar getraind wordt voor en door een eerlijk, open hart”

Kaneda Sensei was Ivo zijn persoonlijke Iaido docent en de persoon die hem er het meeste toe aanzette om WaShinKan op te richten en stimuleerde om in Nederland door te gaan als docent. Inmiddels is Ivo permanent verhuisd naar Tokyo om daar door te gaan met zijn werk voor SONY en Budo verder te promoten, maar is de band tussen de docenten, de dojo en Ivo nog steeds sterk.

Als ondersteuning van de visie die in Japan werd onderwezen en de betekenis van de naam WaShinKan, maakte Kaneda-Sensei in kalligrafie de naam van de dojo en zette daar zijn signatuur en hanko (officiële handtekening-stempel) onder.

Kendo Iaido Kyudo WaShinKan Tilburg

Motto

Bij WaShinKan trainen we onder hetzelfde motto als welke Tatsuro Matsumae Sensei (de oprichter van de universiteit in Japan), schreef voor I.B.U. (International Budo University – 国際武道大学).

Het motto is 百錬自得 ofwel Hyaku Ren Ji Toku. Dit betekent letterlijk vertaalt ‘oefen 100x om het te kunnen’ en wordt bij ons vrij vertaalt naar ‘oefening baart kunst’ en ‘maak iets je eigen door het veel te trainen’. Practice makes perfect dus!

Kamon

Omdat WaShinKan opgericht is door Ivo, wordt zijn familie embleem (Kamon) ook gebruikt voor WaShinKan. Het embleem is oorspronkelijk door Ijima-Sensei aan Ivo gegeven en bestaat uit gestyleerde versie van de Paulownaboom bloemknoppen en 3 hartvormige, trompetboomachtige bladeren aan de onderkant. Kenmerkend voor de bloemknoppen is dat deze in een 3-5-3 patroon afgebeeld staan, niet te verwarren met het 5-7-5 patroon van “the emblem of the Japanese Government” of Toyotomi Hideyoshi’s Kamon. Als laatste is de Kamon omcirkeld (Maru) en geeft deze kamon de naam: 中輪に五三桐, letterlijk vertaald naar “5-3 Paulowna in cirkel”.